wat zet je als artiest in je dj rider? template en voorbeeld dj rider example

DJ rider, wat zet je er in?

DJ rider, wat zet je er in?

Het woord rider heb je vast al vaker horen vallen als jij je interesseert in het DJ worden of DJ zijn. Wat is precies een dj rider en wat staat er in je rider als artiest? In dit artikel vertel ik je iets meer over wat jij in je rider kunt zetten en wat absoluut niet. Daarbij deel ik onderin het artikel een dj rider template die jij zelf kunt invullen en gebruiken!

Wat is een DJ rider?

Het is eigenlijk heel simpel, een rider vat samen voor degene die jou boekt wat jij nodig hebt om je optreden goed te kunnen uitvoeren. Heel veel meer is het in principe niet. Hieronder een korte opsomming van wat je in een rider kunt zetten en niet heel gek is:

  • DJ gear die jij nodig hebt;
  • Monitoren en opstelling daarvan (links en/of rechts);
  • Minimale volume in decibel voor publiek;
  • Drankjes voorzien tijdens optreden;
  • Stopcontact op de DJ booth beschikbaar (voor bijvoorbeeld laptop);
  • Microfoon ter beschikking;
  • DJ gear uit de cases gehaald;
  • DJ booth wat hoger geplaatst als je lang bent;
  • Parkeerkaart inbegrepen of parkeerkosten betaald door organisatie;
  • Contact gegevens tourmanager en/of van jouzelf.

Misbruik

Door grote artiesten wordt een rider gebruikt om heel wat eisen te stellen aan drank en eten, vrijkaarten, backstage kleedkamer, tijdschriften en kranten in kleedkamer, playstation met Fifa, krasloten, alleen rode M&M’s, overnachting en soort hotel, special effects tijdens optreden, hospitality, vervoer naar optreden enz. Zelf heb ik hier een beetje een dubbele kijk op. Aan de ene kant snap ik dat je bepaalde hoge eisen stelt en er uiteindelijk een middenweg gevonden zal worden. Zelf heb ik ook ervaringen gehad dat er gewoon erg slecht voor je gezorgd wordt en je eigenlijk gewoon vergeten wordt door iedereen. Zelf sta jij vast op je plek en kun je geen kant op tijdens je optreden, daarom is het logisch dat er eisen worden gesteld in een rider zodat de basis behoeften worden voorzien en de juiste apparatuur voor je klaarstaat.

De andere kant is dat optredens echt letterlijk gecanceld worden als er dingen van de rider ontbreken. Als er maar 7 flessen grey goose zijn i.p.v. de geëiste 8 flessen, of als er niet 20 gastenlijstkaartjes zijn gestuurd. Dat vind ik dan weer grote onzin. De rider is ervoor bedoeld dat jij als DJ je optreden goed kunt uitvoeren, niet dat jij en je gasten kacheltje lam backstage kunnen worden. Je DJ gear staat er en een paar drankjes om je optreden door te komen dus stel je niet zo aan. De organistatie doet heus haar best om jou goed te verzorgen en dit is al een extra want je bent gewoon aan het werk, ga daarom niet van deze rare eisen stellen.

Heb ik een rider nodig?

Waarschijnlijk als jij naar dit artikel zoekt heb jij nog geen rider nodig. Een rider is echt bedoeld voor grote optredens op festivals waar de organisatie heeft te dealen met tientallen artiesten. Daarvoor willen zij graag van iedere DJ een overzicht, de rider, om zo geen dingen te vergeten en de juiste DJ gear op iedere stage te kunnen zetten.

Draai jij nog gewoon schoolfeesten, hockeyfeesten, in de kroeg en club in de stad of bruiloften? Dan heb jij geen rider nodig! Het is dan zelfs raar als je een rider zal aanleveren aan degene die jou boekt, het komt dan nogal arrogant over. Je krijgt van deze mensen die zo’n avond organiseren echt wel goed te drinken en waar nodig wat te eten. Dat je parkeerkosten maakt kun je gewoon meenemen in je prijs of op je uiteindelijk factuur als dat erg in de papieren loopt, anders zou ik dit gewoon lekker voor eigen rekening nemen.

De apparatuur is wel iets waar je op moet letten en zelf goed zorg voor moet dragen. Dit zul je in veel gevallen zelf meenemen (de DJ gear), in gevallen waar dit voor jou geregeld wordt zul je zelf even contact op moeten nemen met de techniek partij die deze avond gaat voorzien van apparatuur. Dit zijn zaken waar jij zelf als DJ even achteraan moet en niet vanuit kunt gaan dat dit allemaal voor jou wordt geregeld. Mensen huren jou in om te komen draaien en gaan er dus vanuit dat dit door jou wordt geregeld.

Wat zet ik in mijn rider?

Dit hangt een beetje af van hoe ver jij bent als DJ. Als jij al onder een management valt dan zullen zij hier zorg voor dragen en hoef jij dit zelf niet te doen. Geef alleen even door aan je management wat je graag drinkt en op welke apparatuur jij draait en zij zullen dit voor je regelen met daarbij alle realistische en nodige andere eisen.

Als jij wel zelf je rider opstelt download dan even het voorbeeld via de knop onderaan de pagina. Zet echt alleen in je rider wat je echt nodig hebt en probeer het voor degenen die jou boekt zo makkelijk en simpel mogelijk te houden. Zelf vraag ik alleen om water, een colaatje en als het mogelijk is een bacootje of anders een biertje. Als ik de hele dag draai (wat ik vaker doe op festivals) vraag ik ook om wat te eten. Verder heb ik de technische zaken er in staan en daar blijft het eigenlijk bij. De logische zaken als parkeerkaart en toegang voor 2 gasten die met mij mee backstage komen. Thats it!

Hou het makkelijk en stel niet teveel eisen, dat onthouden de mensen die jou boeken en zullen sneller weer aan je denken. Mensen zijn lui en hebben geen zin in gedoe en geregel dus maak het ook makkelijk voor ze! Vaak vragen ze drie dingen in een mail aan me en hoef ik niet eens een rider te sturen, ook prima. Keep it simple.

Gastenlijst kaartjes

Hoe zit het met gastenlijst plekken en gratis kaartjes? En kan ik zomaar mensen backstage meenemen? Dat verschilt nogal per festival en hoeveel ruimte zij nog hebben op het festival. Ieder festival heeft een maximaal aantal bezoekers in de vergunning opgegeven gekregen, hier mogen zij gewoon echt niet overheen komen. Als jij dan aankomt met ‘ik wil 10 gastenlijst kaarten en 6 man backstage meenemen’ zullen ze hier niet blij mee zijn. Als iedere DJ dit doet zit je zo aan een paar honderd man extra. Daarbij is dit gewoon als snel (€30 per kaartje X 16 personen) €480,- waard wat jij gewoon extra bovenop je gage eist. Ik vind dat nogal wat en denk dat je dat niet kunt maken. Je gage is gebaseerd op de dienst die jij levert en als jij dan ook nog zoveel man mee wilt nemen zul jij eigenlijk gratis moeten draaien, jij wilt graag je gasten mee namelijk.

Je kunt altijd vragen naar of er gastenlijst kaarten zijn die je mag weggeven of een win actie mee kunt doen of iets dergelijks. Dat is al een hele andere benadering, de organisatie kan jou dan aangeven of daar ruimte voor is. Ook moet je je afvragen of je wel zoveel man mee wilt nemen die jou kunnen afleiden, zich kunnen misdragen en wat nog meer allemaal. Het zijn jouw gasten en mensen kijken jou erop aan als er één vervelend wordt, dronken onder het podium ligt, met zijn doorgesnoven hoofd het podium op klimt of gekke dingen gaat doen. Een zorg die ik zelf niet wil hebben!

DJ rider template

Hieronder vind je een DJ rider voorbeeld in word format zodat je deze makkelijk kunt aanpassen. Deze mag je gewoon vrij gebruiken en invullen. Het zijn maar een paar punten die er standaard in staan, zoals ik al zei eis niet teveel en keep it simple.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

TE KOOP

Wegens het verleggen van ambities en mooie NIEUWE PROJECTEN bied ik de website en/of domeinnamen te koop aan.


Domeinen: musicnation.nl, music-nation.nl en musicnation.be

€499


incl. website, website members, kvk bedrijfsnaam:

€999