spotift stopt met ondersteunen van apps van derden. DJ'en met spotify stopt en kan straks niet meer. vanaf de zomer, 1 juli 2020

DJ’en met Spotify

DJ’en met Spotify

Het leek ook allemaal te mooi om waar te zijn, en dat blijkt nu ook. DJ’en met Spotify, geen nummers meer downloaden maar gewoon lekker streamen. Het enige wat je nodig had was in ieder geval een stabiele internet connectie (wat je tegenwoordig op de meeste plekken met 4G of 5G wel hebt) en een betaalde Spotify account.

Nu is bekend geworden dat het vanaf 1 Juli 2020 niet meer mogelijk is om te DJ’en met Spotify. De streamingdienst gaat apps van derden niet langer ondersteunen, daarom wordt het dus onmogelijk om als DJ deze streamingdienst te gebruiken in combinatie met een DJ controller of DJ software.

Rechten

Waarschijnlijk werd het voor Spotify te ingewikkeld om het allemaal geregeld te krijgen met muziekrechten, net als het geval is met Youtube, Facebook en Instagram met livesets. Als jij voor jezelf een nummer luistert en afspeelt is het wat makkelijker met betrekking tot deze rechten. Wanneer je muziek in een winkel afspeelt, gebruikt voor een TV reclame, op een radiostation of dus als DJ voor publiek speelt is dit een ander verhaal. Het bereik wat je hebt is ineens veel groter.

Nu zal het niet het geval zijn dat een DJ op een Ultra of Defqon 1 deze apps zal gebruiken om zijn muziek mee af te spelen. Mobiel bereik of beschikking over een stabiele vaste internet verbinding op festivals is een compleet ander verhaal dan wanneer je ergens een bruiloft draait in een zaal waar alles geregeld is. Juist daarom is het ook een ingewikkeld verhaal met betrekking tot de rechten, want wie gebruikt het wel en hoeveel mensen bereikt deze DJ dan?

Alternatieven

Er zijn gelukkig alternatieven als jij als DJ je muziek vanuit de cloud wilt kunnen afspelen en veel muziek ter beschikking wilt hebben. Zo is er van Beatport de Beatport Link service. Deze is bijna vergelijkbaar met die van Spotify en werkt met de meeste gebruikte DJ software. Net als Soundcloud Go+. Heb je geen Go+ abbonement dan kun je uit een beperkte playlist met featured hits kiezen.

Er zijn ook nog andere streamingdiensten die uitkomst kunnen bieden, dat zijn natuurlijk de platformen waar jij commerciële muziek vind. Zo adviseert één van de grotere merken om Tidal te gebruiken. Net als Spotify heb je hier een betaalde account nodig. De laatste optie die ik noem is Deezer. Deezer is ook een streamingdienst vergelijkbaar met Spotify. Tot op heden ondersteunt Deezer nog wel apps van derden en dus ook DJ software om mee te linken. Uiteraard moet je ook hier een premium account hebben, anders zitten er advertenties en andere beperkingen in de weg.

DJ software

Er zijn verschillende software welke bovenstaande streamingdiensten of muziekplatformen ondersteunen. Vaak gebruik je DJ software in combinatie met een DJ controller, lijkt mij onmisbaar zelfs om ECHT te kunnen draaien. Ik weet alleen niet welke controller jij gebruikt en of de software jouw controller ondersteunt. Kijk zelf even bij de software en of deze werkt op jouw controller voor je deze aanschaft.

Het verschilt per software welke controllers er ondersteund worden. Dit hangt weer af met en of er samenwerkingen zijn tussen software- en DJ controller fabrikant en merk. Zo is Rekordbox bijvoorbeeld met Pioneer en DJUCED weer meer met Hercules en DJcontrol & DJconsole

Oplossing

Het is een leuke gadget om te kunnen draaien met streamingdiensten en te DJ’en met Spotify. Ik zie alleen geen groter plaatje waar jij als DJ op een groot festival gaat draaien met deze toepassingen. Dit komt deels door de rechten maar ook door de beperkingen en onzekerheid die het met zich meebrengt. Je bent altijd afhankelijk van het internet op locatie.

Doe het daarom gewoon op de juiste manier. Download je muziek (legaal), betaal een euro en een beetje voor de nummers die je echt wilt en gaat draaien. Het is leuk om miljoenen nummers bij de hand te hebben, maar heel realistisch gezien hoe vaak ga je dat nou gebruiken? Beperk je muziekcollectie tot toffe edits, goede remixen en originals die je echt wilt en gaat draaien. Daarmee baken jij voor jezelf de avonden ook al deels af en ben je niet afhankelijk van je inspiratie en geprepte playlists op Spotify op het moment.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

TE KOOP

Wegens het verleggen van ambities en mooie NIEUWE PROJECTEN bied ik de website en/of domeinnamen te koop aan.


Domeinen: musicnation.nl, music-nation.nl en musicnation.be

€499


incl. website, website members, kvk bedrijfsnaam:

€999